Brännskador

Brännskador

Vad gör du om olyckan är framme?

Försök först förhindra att skadan blir värre: släck elden, om möjligt genom att kväva den. Ta inte bort fastbrända kläder då det kan skada underliggande vävnader.

Du kan lindra smärtan genom att spola den skadade huden med svalt vatten direkt efter att du har bränt sig, men spola inte längre än 15 minuter. Det går också bra att sänka ner den skadade kroppsdelen i till exempel en hink med svalt vatten. På så vis kan du både lindra smärtan och begränsa skadan. Svalt vatten kan också förhindra att skadan går djupare ner i huden. Längre kylningstid än 15 minuter ger inte bättre resultat, utan kan istället öka risken för att du blir nedkyld.

Om du har fått kemikalier på huden är det extra viktigt att direkt skölja skadan för att få bort kemikalierna. Använd svalt vatten men spola försiktigt så att inte kemikalierna sprids till andra hudområden. Var försiktig i beröringen av området med kemikalien så att den inte sprids till andra delar av kroppen.

Använd aldrig is eller snö för att kyla ner en brännskada, det skadar mer än det hjälper.

Stryk på kylbalsam mot sveda

Första gradens brännskador kan nästan alltid behandlas hemma. De läker inom några dagar till en vecka.

Svalkande hudlotion, som till exempel kylbalsam eller gel med aloe vera, kan kännas skönt att smörja in där huden är röd. Även kräm eller salva med hydrokortison kan lindra. Du ska däremot inte använda lotion eller gel om du har en brännskada med spruckna blåsor, eftersom det svider. När rodnaden har försvunnit eller såret läkt kan en fetare hudkräm eller salva hjälpa mot klådan och stramningen i huden.

Pröva att stryka på lite bedövande Xylocain-salva om du har det hemma. Tänk på att salvan inte ska användas på barn som är under ett och ett halvt år. Smörj inte in större områden än vad som motsvarar en handflata på den som smörjs in med salvan.

Om du har ont kan du pröva receptfria värktabletter, till exempel Panodil eller Alvedon.

Stick inte hål på brännblåsor

Stick inte hål på brännblåsor eftersom de skyddar huden som håller på att nybildas under. Skydda den skadade huden mot sol tills skadan är helt läkt.

Du ska försöka skydda brännskador som inte spruckit med till exempel vadd eller gasvävskompresser. Om blåsorna redan har spruckit ska du försöka ta bort de lösa hudflagorna för att minska risken för infektion.

Håll såren rena

Det är viktigt att hålla såret rent hela tiden. Det är vanligt att såren vid en andra gradens brännskada vätskar kraftigt i flera dagar. Du ska byta förband dagligen eller varannan dag tills det har slutat vätska. Det går lättare att byta förband om du blöter förbandet med mycket vatten. Du kan även duscha bort förbandet. Det är inte farligt om du får vatten på såret så länge vattnet är rent. I Sverige går det bra med kranvatten.

Såret tvättas med tvål och vatten och läggs om med ett förband som håller såret rent och fuktigt. På apoteket finns särskilda kompresser, som inte fastnar så lätt i såren, eller plåster för blåsor.

När såret läker lindras också smärtorna. Det är viktigt att hålla sår rena hela tiden. Om det bildas var eller såret blir rödare och börjar lukta illa kan det vara tecken på en infektion. Det kan då vara bra att söka hjälp på en vårdcentral.

Om du har fått blåsor och sår som vätskar kan du också använda en steril kompress. Om du har använt en kompress som fastnat i såret kan du blöta upp kompressen med lite vatten.

När såret är torrt räcker det med ett skyddande förband. När det har läkt ska du smörja ofta, cirka tre gånger om dagen, med en fet hudkräm eller salva för att lindra stramningen och klådan.

Större brännskador behandlas på sjukhus

Om du har fått större och djupare brännskador som kräver vård på vårdcentral eller sjukhus är det bra att linda in såren med torra handdukar eller liknande för att skydda dem inför transporten. Det är viktigt att inte använda något blött. Det är också bra att försöka hålla sig varm med filtar.

På sjukhuset rengör läkaren större brännskador. Ibland behöver man sövas när detta görs. Sedan läggs större delhudsskador om med speciella förband som håller såren rena och även skyddar mot infektion. Förbanden byts regelbundet och det kan hända att man behöver sövas en kort stund även vid de fortsatta omläggningarna.

Om läkningstiden blir lång leder det till så kallad ärrläkning när såret sakta drar ihop sig. Då minskar hudens vanliga tänjbarhet och man får ofta svårare att röra sig. Ärren kan bli tjocka och hårda och de kan dra ihop sig så mycket att de även drar i den oskadade huden runt ärret, så kallade ärrdragningar. Därför opereras fullhudsskador som är större än några centimeter i diameter oftast så snabbt som möjligt, så att läkningen går snabbare och blir så bra som möjligt.

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och på Universitetssjukhuset i Linköping finns Sveriges två rikscentrum för vård av svårt brännskadade patienter. Dessa två brännskadeenheter är specialiserade på att behandla och ta hand om personer som har fått särskilt svåra brännskador.

Källa: 1177 Vårdguiden