Grilla Säkert

Grilla säkert

Soliga dagar och ljumma kvällar – då är det dags för picknick vid stranden eller middag i trädgården. Att grilla hör våren och sommaren till. Tyvärr händer det att hemgrillad mat orsakar matförgiftning.  Följer du dessa enkla råd är risken för att du ska bli sjuk av maten mycket liten.

När du handlar

Se till att köttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem, ta med en kylbag med kylklampar i.

Tina kött

Om det du ska grilla har varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och vara halvrå inuti. Då finns det risk för att bakterier som kan göra oss sjuka överlever.

Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. En kyckling eller en lite större köttbit tar ett dygn att tina. Det går snabbare att tina genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen.

Marinering

Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. När köttet marineras överförs bakterier från köttet till marinaden. Pensla därför inte det färdiggrillade köttet med den tidigare använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill göra sås av marinaden  kan du istället ta undan litet av den innan du lägger i köttet.

Håll kallt

Om du ska ut på picknick och grilla: packa maten i en kylbag med kylklampar i. Placera kylbagen så svalt som möjligt, helst i skuggan. Öppna inte kylbagen fler gånger än nödvändigt.

Tvätta händerna

Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.

Stek väl men bränn inte

Använd ved (gärna lövträd) eller grillkol när du grillar. Använd inte kottar eller impregnerat virke.

Låt bränslet brinna en tid så att lågorna försvunnit och kolen är grå innan du börjar grilla. De skadliga ämnena finns nämligen framför allt i lågorna. Undvik att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar. Grilla maten gyllenbrun snarare än mörkbrun.

Se till att kyckling, köttfärs (som hamburgare) och rå korv (till exempel salsiccia) blir helt genomstekt. För kött i skivor eller bit räcker det att ytan blir ordentligt tillagad, eftersom bakterier finns på ytan av köttet.

På grund av risken för parasiten toxoplasma bör gravida äta gris, lamm och vilt genomstekt. Om man vill ha mer rosa kött kan köttet frysas i tre dygn först. Då dör eventuella parasiter.

Redskap

Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.

Grillgaller och grillnät

Grillgaller av rostfritt stål, gjutjärn, porslinsemalj eller förnicklade fungerar bra när man grillar. Gallret ska vara tillräckligt tätt så att maten inte ramlar ner på glöden och orsakar att det ”flammar upp”.

Använd inte galler eller nät som kan smälta när man grillar. Grillgaller av polytetrafluoreten (PTFE) klarar värme upp till 260–300°C. Materialet smälter vid cirka 330 °C och det är inte ovanligt att man når upp till denna temperatur vid grillning. Det finns olika varumärken av PTFE, bland annat Teflon. Följ tillverkarens anvisningar.

Rester

Matrester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur i mer än två timmar bör slängas.

Källa: Livsmedelsverket