Stektemperatur – Temperatur för kött, fisk, skaldjur och fågel

Stektemperatur – Temperatur för kött, fisk, skaldjur och fågel

Oavsett om du ska grilla nöt, gris eller fågel så är kunskapen om stektemperaturer till stor hjälp.  Detta för att inte förstöra de fina köttdetaljerna som du har inhandlat. Ytterligare ett plus är att du på ett enkelt sätt kan briljera för dina middagsgäster genom att servera maten precis som de önskar sig, allt från rare till well done.

De riktiga kockarna kan peta med fingret på en köttbit för att avgöra om det är klart eller inte. Vi vanliga dödliga använder oss av en termometer för att uppnå samma resultat, gång på gång.

En viktig sak att tänka på vid tillagningen är att köttets innertemperatur fortsätter stiga när det tagits av från grillen. Det kan stiga ca 5° men detta kan variera något beroende på köttets storlek. Det är alltså lämpligt i många fall att ta av köttet från grillen innan det nått sin färdiga tillagningstemperatur.

Nedan följer rikttemperaturer:

Nöt

stektemperatur

Blue – 45°C
Rare – 50°C
Medium-rare – 55°C
Medium – 60°C
Well done – 70°C

Fläsk

stektemperatur

Fläskfilé  – 65-70°C
Fläskytterfilé  – 70°C
Fläskkarré  – 80-85°C
Fläskkotlett   65-70°C
Flintastek – 70°C

Fågel

stektemperatur

Kycklingfilé  – 70°C
Kycklingben  – 80°C
Kycklingklubba – 82°C
Kycklinglår  – 82°C
Kycklinglårfilé  – 70°C

Fisk

stektemperatur

Vid tillagning av hel fisk bör man lägga på 2-4°C

Torsk 52°C
Hälleflundra 50°C
Marulk 52°C
Havskatt 52°C
Regnbåge 52°C
Lax 52°C
Röding 52°C
Tonfisk 32°C

Skaldjur

stektemperatur

Havskräfta 45°C
Hummer 45°C
Pilgrimsmussla 45°C